Bij mensen die last hebben van diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. In sommige gevallen maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar in zo’n kleine gradatie dat het lichaam deze insuline direct weer vernietigd. Om er voor te zorgen dat het lichaam toch insuline krijgt word er vaak insuline geïnjecteerd met een insuline pen, maar hoe werkt het injecteren van insuline nou eigenlijk? zijn er speciale plekken op het lichaam voor? en moet het injecteren van insuline altijd rond dezelfde tijd? Antwoord op deze vragen lees je in onderstaand artikel.
Hoe werkt het spuiten van insuline
Het spuiten van insuline kan zeker aan het begin een lastige en onwennige klus zijn, maar als men eenmaal de draai gevonden heeft is het net zo gemakkelijk en gewoon als het poetsen van de tanden. In het begin is het lastig om op de juiste manier te prikken, om er voor te zorgen dat je geen spiertje mee pakt en om de juiste plek te bepalen om de insuline toe te dienen. Om het allemaal wat makkelijker voor je te maken heb ik onderstaande video opgezocht. Hierin word duidelijk uitgebeeld hoe je de insuline toe kan dienen.
Mocht je na het zien van de instructievideo nog wat twijfelen kan je de instructiepagina injecteren met een pen van de medische fabrikant Beckton, Dickinson raadplegen.
De beste plek om insuline toe te dienen
De meeste mensen spuiten hun insuline in de buik, omdat het hier simpelweg het snelst word opgenomen. Andere goede plekken om de insuline te injecteren zijn de billen, de benen of de armen. Insuline injecteren in de armen is niet aan te raden voor mensen met weinig vet. De beste plek om insuline te injecteren is mede afhankelijk van het type insuline dat toegediend moet worden. Het is handig om de plek waar u de insuline injecteert van tijd tot tijd te veranderen. Op deze manier voorkomt u littekens en blauwe plekken op de injectieplek.
chart met gewenste plekken om insuline te injecteren.
Tijdstip voor het injecteren van insuline
Het tijdstip voor het injecteren van insuline is mede afhankelijk van het type insuline dat u injecteert. Voor elk type insuline is er een insuline spuitschema beschikbaar met de beste tijden en momenten om de insuline bij uzelf toe te dienen. Er is insuline die reuze snel word opgenomen, insuline die rustig aan door het lichaam word opgenomen en insuline die extreem traag word opgenomen. Welke vorm van insuline voor u het beste is word bepaald door uw gevoeligheid voor insuline en aantal gewenste prikmomenten per dag. U kunt dit het beste overleggen met uw arts. Deze kan op basis van deze informatie een goed insuline prikschema voor u samen stellen.
Het toedienen van insuline kan zeker in het begin een angstige bezigheid lijken. Maar zodra je jezelf over je angsten heen heb gezet, de eerste paar keer insuline heb geïnjecteerd en eenmaal de plek weet waar het toedienen van insuline voor jou het prettigst is. Zul je zien dat het allemaal reuze meevalt. Het type insuline dat door jou moet worden toegediend, hoe vaak per dag er insuline geïnjecteerd moet worden en de hoeveelheid insuline die per keer moet worden geïnjecteerd kan het beste met uw behandelend arts besproken worden, aangezien dit per persoon extreem kan verschillen.