Te laag bloedsuikergehalte bij dieren

Niet alleen mensen kunnen te maken krijgen met een te laag bloedsuikergehalte: dit kan ook voorkomen bij dieren. Alle dieren kunnen een te laag bloedsuikergehalte krijgen, maar dit komt voornamelijk voor bij honden. Heeft u een hond en vraagt u zich af of uw trouwe viervoeter mogelijk een te laag bloedsuikergehalte heeft? Lees dan meer over het te lage bloedsuikergehalte bij dieren op deze pagina. In onderstaande tekst leest u niet alleen hoe u een te lage bloedsuikerspiegel herkent, maar ook wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en wat de behandeling van een te laag bloedsuikergehalte bij dieren is.

Hoe herkent u een te laag bloedsuikergehalte bij dieren?

Er zijn diverse kenmerken die aangeven dat uw huisdier mogelijk een te laag bloedsuikergehalte heeft. Het gaat om de volgende symptomen:

  • Abnormale honger of juist helemaal geen honger hebben.
  • Rusteloosheid
  • Zwakheid en sloom zijn.
  • Een te lage lichaamstemperatuur.
  • Een scheve kophouding (de kop scheef houden).
  • Ongecontroleerd trillen, eventueel in combinatie met zweten.
  • Niet aanspreekbaar zijn (een duidelijke verandering in het bewustzijn).

Ook kan uw huisdier cirkelbewegingen maken en eventueel zelfs epileptische aanvallen krijgen. Doet u niets aan de te lage bloedsuikerspiegel, dan kan dit binnen enkele uren al gebeuren.

Wat zijn de gevolgen van een te laag bloedsuikergehalte bij dieren?

Heeft uw huisdier een te lage bloedsuikerspiegel en doet u hier niets aan, dan kan het beestje epileptische aanvallen krijgen en uiteindelijk buiten bewustzijn raken. Onderneemt u nog steeds geen actie of duurt het te lang voor de behandeling gestart wordt, dan kan uw huisdier in coma raken. Is uw huisdier eenmaal in coma geraakt, dan is het overlijden van uw lieve dier helaas erg dichtbij. Het is dan ook erg belangrijk dat u direct handelt als u de eerste symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel ziet bij uw huisdier. Hoe u dit precies doet, leest u in onderstaande alinea.

Hoe wordt een te laag bloedsuikergehalte behandeld?

De beste manier om een te lage bloedsuikerspiegel bij uw huisdier direct te behandelen, is door een suikeroplossing aan de buitenzijde van het tandvlees en aan de binnenzijde van de lippen te smeren. Deze suikeroplossing zorgt ervoor dat er snel glucose in het bloed van uw huisdier komt, waardoor het bloedsuikergehalte weer stijgt.

Ook raden wij u aan om snel naar de dierenarts te gaan met uw huisdier. De suikeroplossing werkt namelijk wel goed, maar niet altijd op de lange termijn. De dierenarts kan onderzoeken of een verdere behandeling vereist is en zo ja, wat deze behandeling dan moet zijn. Ook kan de dierenarts onderzoeken of uw huisdier wel gezond is en als dit niet het geval is, welke behandeling ervoor kan zorgen dat uw huisdier weer gezond wordt. Op deze manier kan een te lage bloedsuikerspiegel in de toekomst voorkomen worden.

Sommige dieren hebben regelmatig last van schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Deze dieren krijgen vaak medicijnen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Heeft uw huisdier vaker last van een te lage bloedsuikerspiegel, dan is dit belangrijk om te laten onderzoeken. In dit geval kunt u namelijk veel problemen voorkomen en kunt u zelfs voorkomen dat uw huisdier overlijdt door de te lage bloedsuikerspiegel.