Sporten met diabetes

Sporten met Diabetes. Meer dan eens hoor je dat Sporten en Diabetes totaal niet samen gaan en in sommige gevallen zelfs dat sporten met diabetes schadelijk is voor de gezondheid, maar is dit wel zo? Kan men met Diabetes sporten en zo ja, in welke gradatie kan sport beoefend worden? Met andere woorden welke intensiviteit van sport is gezond en welke intensiviteit slaat over naar het ongezonde?

Sport met diabetes is schadelijk voor het lichaam

Laten we maar gelijk beginnen om een fabeltje de wereld uit te helpen. Sporten met diabetes is niet schadelijk voor het lichaam, het tegendeel is juist waar. Sporten met Diabetes, in de juiste gradatie is juist hartstikke gezond! Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten naast de voor de hand liggende voordelen bijdraagt aan een lager stressniveau en laat stress nou net een van de belangrijkste redenen zijn voor een onstabiel bloedsuikerniveau.

Voor mensen met Diabetes type 1 moet te allen tijde in acht genomen worden dat men goed voorbereid moet zijn. Denk hierbij aan zaken zoals de insuline spuit. Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat er altijd wat druivensuiker tabletten, frisdrank of andere vorm van suiker beschikbaar is.

Topsport en diabetes

Een ander verhaal word het wanneer men topsport beoefend of actief meedoet aan duursporten zoals marathons. Zeker bij Diabetes type 1 kan de bloedsuiker bij inspanning plotseling dalen of juist stijgen. Ga daarom altijd goed voorbereid op pad en raadpleeg bij topsport of evenementen waarbij grote prestaties verwacht worden altijd een arts. Samen met de arts kan overlegd worden wat het juiste is en welke voorbereidingen getroffen moeten worden.

Topsporters met diabetes

Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is! Er zijn zeker topsporters met diabetes. Op de website van diabetesenteamsport.nl is een mooi lijstje beschikbaar van topsporters met diabetes.

De meest bekende hiervan is Jan-Arie van der Heijden. Bij Jan-Arie werd op zijn 14de levensjaar diabetes geconstateerd. Dit heeft hem er echter nooit van weerhouden om de complete jeugdopleiding van Ajax te doorlopen en aan de slag te gaan als profvoetballer op het hoogste niveau. Op het moment van schrijven is Jan-Arie nog steeds actief in de Eredivisie en wel bij de topclub Feyenoord

Wil je meer informatie lezen over sporten met diabetes dan kan dit op de website van de bas van de goor foundation: http://www.bvdgf.org

De bas van goor foundation is opgericht door oud topsporter en volleybalkampioen Bas van Goor. Op de website van de bas van goor foundation staat zeer bruikbare informatie voor mensen die willen sporten en diabetes hebben.

Zoals je hebt kunnen lezen gaan diabetes en sporten juist heel goed samen en kan sporten met diabetes in de juiste hoeveelheid juist bijdragen aan de gezondheid van de patiënt. Ook bij topsport hoeft diabetes geen belemmeringen te zijn van topprestaties op hoog niveau. Er zijn juist voorbeelden bekend van topsporters die ondanks hun diabetes het volste uit hun carrière halen. Diabetes en sporten gaan dus wel degelijk goed samen. Bij twijfel of bij topsport op het hoogste niveau is het raadzaam om een arts te raadplegen.