Bloedglucosewaarden stabiliseren

Je hebt de bloedglucosewaarden opgemeten en bent tot de conclusie gekomen dat deze instabiel is. Als jou bloedglucosewaarden boven de 10 mmol/l zit word er gesproken over een te hoge bloedsuiker. Als de bloedsuiker onder de 4 mmol/l zit spreken we over een te lage bloedsuiker. Om je weer normaal te laten voelen is het van belang om ervoor te zorgen dat de bloedglucosewaarden tussen de 4 mmol/l en de 9 mmol/l zit.

Hoe kan ik dit bereiken?

Zoals al eerder besproken hoef je niet als een monnik te gaan leven om je bloedglucosewaarden te stabiliseren. Echter kan het soms verstandig zijn om bepaalde dingen links te laten liggen en aan sommige nieuwe activiteiten te beginnen. Probeer zelf een balans te vinden en te luisteren naar het lichaam. Vaak geeft het lichaam zelf al aan dat het zich niet prettig voelt bij een bepaalde situatie.

Zaken die kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedglucosewaarden

Dit hangt sterk van de persoon af, maar er zijn een aantal zaken die succesvol en doeltreffend helpen om de bloedglucosewaarden te stabiliseren. Vaak kunnen kleine aanpassingen al voor grote verschillen zorgen.

  • Verminderen of vermijden van snelle suiker.

-Denk hierbij aan koekjes, chocolade en frisdrank.

  • Dagelijks een blokje om

-Geen zorgen Je hoeft niet gelijk de marathon te lopen;-) Elke dag even 30 minuutjes eruit kan al een aanzienlijk verschil maken. Loop even een blokje om of wandel even door het park bij jou in de buurt.

  • Zwemmen

-Dit is een hele goede activiteit. Meld je aan bij de plaatselijke zwemclub en ga eens per week baantjes zwemmen. Niet alleen goed voor de bloedglucosewaarden, maar ook nog is voor het verliezen van vet.

  • Verminderen of vermijden van alcohol

-Het liefst zo min mogelijk alcohol. Kan je het toch niet weerstaan hou het dan bij maximaal twee glazen per dag voor de mannen. Voor de vrouwen word aangeraden het te beperken tot een glas alcohol per dag.

  •  Beperk het aantal vetten

-Alhoewel vetten ook hun goede werkingen hebben is het voor mensen met diabetes of een instabiele bloedglucosewaarden aan te raden dit binnen de perken te houden.

  • Beperk de hoeveelheid zout

-Denk hierbij aan ongeveer een maximum van 6g zout per dag.

Meten is weten

Hou een week lang in een schriftje je bloedglucosewaarden bij. Meet deze in de ochtend op een nuchtere maag en in de avond voor het slapen gaan. Voer bovenstaande aanpassingen door en bepaal aan de hand van de meting of er nog extra aanpassingen nodig zijn. In de meeste gevallen is beweging, minder frisdrank en geen of minder alcohol zeer doeltreffend gebleken.

Daarnaast kan een goed voedingspatroon met voldoende groente, fruit, vezels en vis of vlees zeker bijdragen aan een stabiele bloedglucosewaarden.