Zo ontstaat een te lage bloedsuiker

Doorgaans wordt iemand niet geboren met een te lage bloedsuiker. Het is niet iets genetisch. Een te lage bloedsuiker kan ontstaan door een ongezonde levensstijl of verkeerde eetpatronen. En het kan zelfs ontstaan door zware fysieke inspanningen. Niet voor niets eten sporters tussendoor een banaantje om hun bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen. Als jij één keer voelde dat je bloedsuiker te laag werd na het sporten, hoef je je dus geen zorgen te maken. Al kan een bezoek aan de huisarts voor uitsluitsel nooit kwaad.

Te lage bloedsuiker en sporten

Zorgen maken om een te lage bloedsuiker na sporten hoeft dus niet. Maar wanneer dan wel? Als jij niet genoeg eet en onregelmatig eet (op verschillende tijdstippen en niet op vaste), dan is de kans op een te lage bloedsuiker groot. Een te veel insuline zorgt ook voor een te lage bloedsuiker. En dat geldt ook voor tabletten en voor het innemen van medicijnen op verschillende tijdstippen. Zorg bij het innemen van medicijnen voor vaste tijdstippen. Doe het niet de ene dag in de ochtend en de volgende dag in de avond.

Te lage bloedsuiker en eten

Laten we ons richten op het eetpatroon. Dit is namelijk niet moeilijk op te lossen. Als je een te lage bloedsuiker hebt, is het heel belangrijk om voldoende te eten. Je dient te ontbijten, te lunchen en te avondeten. Daarnaast zijn twee of drie tussendoortjes ook aan te raden. Neem dan bijvoorbeeld een banaan of een andere gezonde snack. Zorg ook voor vaste tijdstippen om te eten. Sla het ontbijt nooit over, dit is de grootste oorzaak van een te lage bloedsuiker. Als je echt geen hap door je keel krijgt in de ochtend, neem dan een shake of fruitdrank.

Te lage bloedsuiker en alcohol

Alcohol en een te lage bloedsuiker is geen goede combinatie. Dat heb je al kunnen lezen in een ander bericht van ons. Nog schokkender is dat alcohol ook een te lage bloedsuiker kan veroorzaken. Als je bier drinkt zal je bloedsuiker omhoog schieten, maar daarna juist weer flink omlaag. Als je te veel alcohol nuttigt zal dit uiteindelijk resulteren in een te lage bloedsuiker. Drink met mate dus.