diabetes bij honden

In navolging van het artikel diabetes bij katten. Gaat het artikel van vandaag over diabetes bij honden. Diabetes bij honden word net als bij katten en mensen veroorzaakt door een tekort of helemaal geen insuline.

Waar katten vaak lijden aan diabetes 2 door overgewicht gaat het bij honden vaak om diabetes type 1. Diabetes type 2 komt ook nog wel voor bij honden, maar minder aangezien het risico voor overgewicht bij honden aanzienlijk lager is dan bij (binnen) katten. Honden gaan er dagelijks uit en krijgen op deze manier ook meer beweging, wat de kans op diabetes type 2 weer verkleind. Honden die lijden aan diabetes type 2 zijn meestal teefjes die na zwangerschap last krijgen van schijnzwangerschappen en hormonale schommelingen.

een lief, klein, schattig hondje dat veelbelovend met zijn halsriem in de bek de camera inkijkt. Deze foto laat niks aan de verbeelding over. Deze hond wil maar een ding en dat is: Uitgelaten worden!

 Symptomen diabetes bij honden

De symptomen voor diabetes bij honden is nagenoeg hetzelfde voor diabetes bij de mens.
Enkele van de symptomen zijn:

  • Veel plassen
  • Veel eten
  • Veel honger hebben (gaat gepaard met veel eten)
  • Veel slapen
  • Ondanks het vele eten en vele honger hebben nog steeds vermageren

Indien diabetes bij honden niet geconstateerd wordt, kan de hond na verloop van tijd ziek,zwak en misselijk waardoor u hond kan gaan braken en helemaal stopt met eten en drinken. Dit is een belangrijk kenmerk en zodra u dit opmerkt is het verstandig de dierenarts te raadplegen.

een mooie volwassen hond die droevig in de camera kijkt. De afbeelding moet uitdragen dat de hond erg ziek is.

Behandeling diabetes bij honden

Bij honden met diabetes word vaak samen in overleg met de dierenarts tweemaal daags een spuitje insuline toegediend. De hoeveelheid insuline en het type insuline is erg situatiegericht. Het is daarom het beste om samen met de dierenarts een bepaalde dosis vast te stellen, dit uit te proberen en indien nodig (in overleg met de dierenarts) bij te stellen. Daarnaast is een verandering in voeding essentieel. Ook dit is het beste te overleggen met de dierenarts aangezien er veel varianten ‘speciaal voedsel’ op de markt zijn en elk specifiek geval heeft weer baat bij een andere variant speciaal voedsel. De kosten voor speciale voeding zijn wat aan de hoge kant en dit word dan vaak ook als een van de knelpunten gezien voor honden met diabetes. Het is echter wel een belangrijk onderdeel en belangrijk voor het goed behandelen van uw trouwe vriend en viervoeter.

Diabetes bij honden hoeft zeker geen nare gevolgen te hebben en honden met diabetes kunnen even oud of in sommige gevallen zelfs ouder worden dan honden zonder diabetes. Het is belangrijk om goed met de dierenarts te overleggen en eventueel speciale voeding voor de hond aanschaffen. Het vereist wat meer zorg vanaf de kant van het baasje, maar als deze vol liefde gegeven wordt hoeft diabetes bij honden geen extreem groot probleem te zijn.