alcohol en te lage bloedsuiker

Je zit lekker op het terras, bij de barbecue of gewoon lekker in de tuin. Op deze momenten lust je best wel een glaasje alcohol of dit nou een wijntje, biertje of een glaasje whiskey is. Alleen vraag je jezelf af of dit wel goed is voor de bloedsuiker.

Om te beginnen zou je jezelf niks moeten verbieden. of dit nou chocolade, cola of een glaasje alcohol is. Zolang het met mate word genuttigd en niet allemaal te gelijkertijd kan het op zijn tijd wel.

Algemeen advies is voor mannen maximaal 2 glazen alcohol per dag. Voor vrouwen is dit een glas per dag. Mocht u medicijnen slikken voor diabetes of medicijnen die de bloedsuiker verhogen of verlagen, dan is het raadzaam eerst de bijsluiter of een arts te raadplegen.

Werking van alcohol op de bloedsuiker

Drankjes met veel koolhydraten zoals bier zorgen voor een stijging van de bloedsuiker. Na een tijdje daalt de bloedsuiker door de alcohol. Drankjes met weinig koolhydraten zorgen voor een daling van de bloedsuiker. Zoals altijd wanneer je een te lage bloedsuiker ervaart kan je wat extra suikers innemen, maar vaak in combinatie met alcohol zal dit toch een iets ander effect hebben.

Het liefst geen mix drankjes nuttigen dit bevat veel suiker en dit kan de bloedsuiker flink omhoog laten schieten.

Hou zicht op het bloedsuikerniveau

Natuurlijk is ieders lichaam anders en reageert ook iedereen ergens anders op. Het is daarom een verstandige keuze om een tijd voor en na alcohol gebruik de bloedsuiker op te meten. Je kunt de glucosewaarden bijhouden in een schriftje of iets dergelijks.

Op deze manier weet je hoe jou lichaam omgaat met alcohol en of je niet een te lage bloedsuiker of een te hoge bloedsuiker ervaart tijdens of na het nuttigen van alcohol.