Oorzaken van een te lage bloedsuiker

Natuurlijk is ieder individu anders en is het vanzelfsprekend dat ieder individu overal anders op reageert, maar er zijn enkele algemene dingen bekend wat een van de oorzaken van een te lage bloedsuiker kan zijn.

Voedingspatroon

Voor het overgrote gedeelte komt een te lage bloedsuiker door verandering in het voedingspatroon of verkeerd omgaan met voeding. Als je last heb van een te lage bloedsuiker is het verstandig hier goed mee om te gaan.

Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook op welk tijdstip/dagdeel. Als je in een keer een hele hoeveelheid naar binnen schrokt en vervolgens 5 uur niks eet, zal dit voor een grote schommeling in de bloedsuikerspiegel zorgen. In dit geval naar beneden, maar mocht er een grote hoeveelheid suiker in een keer geconsumeerd worden geeft dit weer een flinke stijging. De oplossing hiervoor is met enige regelmaat (om de 3 uur) eten. Daarnaast is het van belang een gebalanceerde maaltijd te nuttigen. Een gebalanceerde maaltijd bestaat uit een evenwichtige balans tussen het aantal koolhydraten, vetten en eiwitten in de maaltijd.

Overige oorzaken

Als je voedingspatroon geheel op orde is, maar je nog steeds heftige schommelingen ervaart is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Er zijn ook een paar overige oorzaken

Enkele van deze oorzaken kunnen zijn:

  • Medicijnen: niet onbekend en vaak is de apotheek al op de hoogte van de condities van degene die een recept op komt halen. Toch is het verstandig dit even aan te geven of zelf even na te kijken. Sommige medicijnen kunnen een nare invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
  • Alcohol: Het hangt er vanaf in welke mate en hoe frequent er alcohol genuttigd word, maar probeer ook met alcohol rustig aan te doen.
  • Stress: Bij flinke stress gebeurt er van alles in je lichaam. De stress kan voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen.