Net als mensen kunnen katten last krijgen van diabetes. Diabetes bij katten kan voor het baasje in het begin even flink schrikken zijn, maar met de juiste behandeling is diabetes bij katten, net als bij mensen ongevaarlijk en goed mee te leven.
Hoe ontstaat diabetes bij katten
Suikerziekte, of diabetes is en blijft een welvaartsziekte. Dit geldt ook voor katten. De meeste katten die last hebben van diabetes, hebben last van diabetes type 2. De grootste groep katten die last hebben van diabetes zijn te dikke katten. Door het vele eten, te weinig bewegen of medicatie kan een kat diabetes krijgen. De kat reageert dan niet of nauwelijks meer op insuline en kan op deze manier aan een insuline tekort komen.
Symptomen Diabetes bij katten
Bij katten zijn de symptomen van diabetes vaak wat lastiger te achterhalen dan bij uzelf. De kat praat immers niet. Wel zal uw kat als hij zich ‘rot’, slap of futloos voelt zich helemaal terugtrekken naar een voor hem veilig plekje of juist het tegenovergestelde doen en aan u kenbaar willen maken dat hij ergens mee zit. De meest zichtbare manier om erachter te komen of uw kat suikerziekte heeft is toch wel het vermageren. Eet en drinkt uw kat veel, maar valt deze toch af? grote kans dat uw kat diabetes heeft. In dergelijke gevallen is het beste om even een bezoek aan de dierenarts te brengen. Deze kan aan de hand van bloedonderzoek de diagnose diabetes vaststellen bij uw kat.
Insuline injecteren bij katten
De oplossing voor diabetes is insuline. Katten zijn hier geen uitzondering op. Insuline toedienen bij uw kat kan zeker in het begin een karweitje zijn waar mens en kat nog even aan moeten wennen, maar als u en uw kat eenmaal gewend zijn is het injecteren van insuline bij uw kat goed te doen.
In onderstaande video laat YouTube gebruiker peter de koning zien hoe hij zijn kat insuline toedient.
Zoals ook in bovenstaande video is te zien hoeft het insuline toedienen bij de kat helemaal geen big issue te zijn. Het enige waar u als eigenaar op moet letten is dat de kat twee maal daags een insuline prik moet krijgen. Hierdoor draagt u meer zorg voor uw kat dan u misschien gewend bent, maar dit is wel essentieel in het succesvol behandelen van de diabetes bij uw kat.
Hoeveel insuline moet ik mijn kat toedienen?
Als bij uw kat de diagnose diabetes is vastgesteld zal u van de dierenarts de betreffende informatie en instructie krijgen over het injecteren van insuline bij uw kat. In het begin zal de dierenarts een indicatie doen over de hoeveelheid insuline die nodig is voor uw kat. Naarmate de tijd vordert is het belangrijk om goed met de dierenarts te blijven communiceren om zo de perfecte dosis insuline te bepalen.
Levensverwachting katten met diabetes
Hier kunnen we kort en bondig over zijn. Katten met diabetes kunnen, mits goed behandeld en verzorgd even oud en in sommige gevallen zelfs wel ouder worden dan katten zonder diabetes.
Diabetes bij de kat ontstaat vaak door overgewicht of medicijnen. Bij katten spreekt men vaak over diabetes type 2. Diabetes bij de kat is met de juiste toewijding goed te behandelen en hoeft zeker voor u en de kat geen belemmering te zijn. Diabetes bij de kat word effectief behandeld door de kat twee maal daags een insuline injectie te geven. De juiste hoeveelheid insuline kan het best bepaald worden door trial and error en moet nauw overlegd worden met de dierenarts. Het beste nieuws is dat suikerziekte/diabetes geen nadelige gevolgen hoeft te hebben tot de levensduur van uw kat.