Wanneer de bloedsuiker te laag is noemen we dit hypoglykemie, maar de bloedsuiker kan ook te hoog zijn. Dit word ook wel hyperglykemie genoemd, ofwel hyper. Over het algemeen spreekt men over een hyper als de bloedsuiker spiegel boven de 8 mmol/l raakt. De praktijk wijst echter uit dat er pas echt een hyper ervaren word wanneer de bloedsuiker boven de 10 mmol/l geraakt.
Hoe weet ik of ik een hyper heb?
Vaak gaat een hyper samen met een van de volgende gekenmerkte symptomen:
- Extreme vermoeidheid
- Misselijkheid/duizeligheid in sommige gevallen zelfs braken.
- Alles voelt als ‘teveel’ u heeft nergens zin in en trekt u het liefst even terug.
- Mood swings- een hele snelle omslag in emoties. Daarnaast bent u snel geïrriteerd of zelfs boos.
- Ongelooflijk veel moeten plassen en de hele dag door dorst hebben.
Daarnaast kunt u ook zelf de bloedsuiker opmeten om zo het niveau van uw bloedsuikerspiegel te bepalen. Dit is de meest accurate methode.
Wat helpt er tegen een hyper?
waar bij een hypo geadviseerd word wat suiker tot u te nemen. Is dit bij een hyper uit den boze. Over het algemeen is het gebruikelijk dat het lichaam de overtollige suikers zelf weer kwijtraakt. Er zijn wel een paar zaken die u kunt doen om uw lichaam hierbij te helpen.
- Drink voldoende, maar vermijdt frisdranken en cafeïne drankjes. Gelieve alleen water te drinken of een kopje thee.
- Lichaamsbeweging. Hierdoor zullen uw spieren bloedsuiker gaan verbranden en dat draagt weer bij aan de regulering van uw bloedsuiker.
Het voorkomen van een hyper
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. In het geval van een hyper is het niet al te moeilijk deze te voorkomen. Er zijn echter aan paar richtlijnen waar aan voldoen moet worden. enkele tips om te zorgen dat een hyper steeds minder vaak bij u voorkomt.
- Drink gedurende de dag minimaal 1,5 liter vocht thee/water. Het is helemaal niet erg om ook wat frisdrank te nuttigen, maar doe dit met mate.
- Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Simpele activiteiten is hiervoor al genoeg zoals: de hond uitlaten, een blokje om of op de fiets naar het werk.
- Probeer in zo weinig mogelijk stressvolle situaties te belanden.
- Hou een dagboek bij met alles wat u eet. Op de moment of dagen dat u dan last krijgt van een hyper kunt u makkelijk achterhalen van welk eten of drinken dit komt. Hier kunt u dan in de toekomst rekening mee houden door hier minder of helemaal niet van te nemen.
Het raadplegen van een huisarts
Heeft u vaker last van een hyper? dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met uw huisarts om een afspraak te maken. De huisarts kan u verder helpen met het correct omgaan van een hyper.