Suikerziekte is een ziekte die ervoor zorgt dat je bloedspiegel niet geheel goed functioneert. Suikerziekte komt voor in allerlei soorten en maten en het verschilt ook per persoon hoe veel last hij of zij van de suikerziekte heeft. Sommige mensen hebben echt last van hun suikerziekte dat ze vaak ziek zijn, op hun voedsel moeten letten en niet te veel alcohol kunnen drinken. Andere mensen hebben echter nauwelijks last van hun suikerziekte en hebben hun leven prima op de rit met hun suikerziekte. Helaas is er weinig bekend over wat de oorzaken zijn dat sommige mensen er meer en andere mensen er minder last van hebben. Belangrijk is in elk geval om te weten wat suikerziekte precies is en wanneer je het hebt. Zo is het zo dat je aan de mate van bloedsuiker in je bloed kan zien of je suikerziekte hebt of niet. Je moet dit dan een tijdje bijhouden om te weten of dit zo is. Soms is het ook gewoon zo dat je snel last krijgt van schommelingen in de bloedsuiker en heeft dit verder vrij weinig te maken met suikerziekte. Hoe met alles om te gaan is, wordt in dit artikel besproken.
Hoe veel bloedsuiker moet ik in mijn bloed hebben om suikerziekte te hebben?
Een voorwaarde voor het hebben van suikerziekte is het feit dat je bloedspiegel zeer ontregeld moet zijn. Dat is bij iedereen wel eens het geval, stel je voor dat je heel veel snoep hebt gegeten of dat je door omstandigheden niks hebt kunnen eten. Dan is het logisch dat je bloedspiegel hier op reageert. Een gezond lichaam kan deze klappen tot op zekere hoogte prima opvangen. Het kan dus best voorkomen dat de onderstaande cijfers wel eens voorkomen in je lichaam, maar dan is het gewoon zeer sporadisch. Bij iemand met suikerziekte is dus structureel, dus elke dag het geval. Het gaat om de volgende waarden:
- Onder de 6,1 mmol/l glucose als je nog nuchter bent, dan heb je geen diabetes.
- Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l glucose als je nog nuchter bent, dan heb je misschien diabetes.
- Boven de 6,9 mmol/l glucose als je nuchter bent is een teken dat je suikerziekte hebt.
- Onder de 7,8 mmol/l glucose als je al gegeten hebt, is een teken dat je geen suikerziekte hebt.
- Tussen de 7,8 en 11 mmol/l glucose als je al gegeten hebt, kan een teken zijn dat je suikerziekte hebt.
- Boven de 11 mmol/l glucose als je al gegeten en gedronken hebt, is een teken dat je diabetes hebt.
Belangrijk is dus dat je dit zelf niet kan nagaan, dat moet de dokter doen. Toch is het goed om te weten om welke waarden het gaat, zodat je dit zelf kan monitoren op het moment dat je weet dat je suikerziekte hebt. Dan kun je namelijk zelf prikken en dan aan de hand van een klein apparaatje zien hoe hoog het gehalte suiker in je bloed is. Je kunt dan ook snel maatregelen nemen als het blijkt dat dit niet geheel volgens plan is.
Ik heb geen suikerziekte, maar wel regelmatig last van schommelingen in mijn bloedspiegel
Het kan ook zo zijn dat je geen suikerziekte hebt, maar dat je bloedspiegel wel extreme schommelingen laat zien. In dat geval is het belangrijk om na te gaan wat er aan de hand is. Slaap je bijvoorbeeld slecht? Of heb je ineens een heel ander patroon qua eten, slapen en leven? Als je bijvoorbeeld net bent gestopt met een baan waar je normaal veel nachtdiensten draaide, dan is het logisch dat je lichaam hier even aan moet wennen. Dit kun je terug zien in je bloedspiegel en dan kan het zo zijn dat je bloedspiegel een tijdje ontregeld is. Als je het gevoel hebt dat het hier nergens aan ligt, kan het ook goed zijn om eens te kijken naar dingen die je eet. Misschien eet je wel dingen waar je lichaam niet goed mee over weg kan. Hier kan een diëtist of een huisarts je mee helpen. Zij weten precies welke voeding welke stoffen bevat en welke goed en fout zijn. Je zou ook nog kunnen kijken naar hoe gestrest je bent. Als je in een fase bent waarin je veel stress ervaart, dan kan dit gevolgen hebben voor je bloedspiegel. Vaak is stress een langzame sluiper, die snel komt en waarvan je niet goed doorhebt dat je er last van hebt. Als je jezelf niet meer goed in staat acht te kunnen inschatten hoe het met je stresslevel gesteld is, dan is het goed om eens met iemand te praten die wel een goede inschatting voor jou kan maken.