Afwijkingen in de bloedsuikerwaarde: hypo en hyper

Steeds meer mensen krijgen te maken met een afwijking in hun bloedsuikerwaarde, waardoor zij last kunnen krijgen van verschillende klachten. Vaak hebben mensen geen idee of zij zelf last hebben van een afwijkende bloedsuikerwaarde. In dit artikel beschrijven we de symptomen van een te lage, of juist een te hoge bloedsuikerwaarde. Doorgaans noemen we een te lage bloedsuikerwaarde ook wel een hypo en een te hoge bloedsuikerwaarde een hyper. Mocht u last denken te hebben van een afwijking in uw bloedsuikerwaarden, dan is het sterk aan te raden om een consult bij uw huisarts aan te vragen. Zo kunt u tijdig voor een oplossing zorgen!

Hoe werkt een hypo?

Zoals reeds beschreven is een hypo een term uit de medische wereld die veelal gebruikt wordt voor mensen die te kampen hebben met een te lage bloedsuikerwaarde. Dit betekent dat er te weinig glucose in uw bloed zit: een waarde onder de 4 mmol per liter. Als gevolg van een te lage bloedsuikerwaarde kunt u met verschillende symptomen te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige mate van trillen of zweten, voortdurend hoofdpijn hebben, een duizelig gevoel ervaren of uzelf minder makkelijk kunnen concentreren. Ook een moe of hongerig gevoel kunnen symptomen van een te lage bloedsuikerwaarde zijn.

Mocht u last hebben van een ernstige vorm van hypo, dan kunt u zich verward en suf voelen. In het ergste geval kunt u bij een dergelijke hypo zelfs in coma raken, wat het des te belangrijker maakt om tijdig aan de bel te trekken. Houd er rekening mee dat een hypo voor iedereen anders kan zijn, waardoor u pas na een paar keer door zal hebben dat het om een hypo gaat. Ook kan het steeds lastiger worden om een hypo te herkennen als u dit in het verleden al meermaals meegemaakt heeft.

Wat moet ik doen als ik te maken krijg met een hypo?

Op het moment dat u te maken krijgt met een hypo is het sterk aan te raden om te stoppen met hetgeen u op dat moment aan het doen bent. Laat uw bloedglucose controleren en neem, indien u dit al voorgeschreven heeft gekregen, 20 gram glucose. Dit kan ook druivensuiker of limonadesiroop zijn, mocht u niet eerder medicijnen van een arts hebben gekregen. Blijf de glucose aanvullen tot uw glucosewaarde op een normaal niveau gekomen is.

Een alternatief voor glucose is het middel Glucagon, wat ervoor zorgt er extra snel glucose aan uw bloed wordt toegevoegd. Dit is met name interessant voor mensen die te maken krijgen met een zeer ernstige hypo. Het is belangrijk om na een hypo contact met uw huisarts op te nemen om de situatie door te spreken. In sommige gevallen zal een huisarts u op consult vragen om uw lichaam na te kijken. Wanneer de diagnose diabetes eenmaal voor u gesteld is krijgt u vaak een diabetes setje, waarin verschillende hulpmiddelen zitten. Denk aan insuline of tabletten, glucosetabletten, glucosedrankjes en in sommige gevallen ook glucagon.

Het voorkomen van een hypo

Hoewel het behoorlijk lastig zal zijn om een te lage bloedsuikerwaarde en bijbehorende hypo tegen te gaan, kunt u een aantal stappen zetten. Controleer bijvoorbeeld regelmatig uw bloedglucose, zorg ervoor dat u voldoende eet en dat u dit op de juiste momenten doet, neem geregeld een tussendoortje, eet wat meer als u intensieve sporten gaat beoefenen, enzovoorts. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke gevolgen van alcohol of de werking van andere medicijnen. Meer informatie kunt u bij uw huisarts opvragen.

Een hyper: het gevolg van een te hoge bloedsuikerwaarde

Het tegenovergestelde van een hypo is een zogenaamde hyper, wat het gevolg is van een te hoge bloedsuikerwaarde in uw lichaam. We spreken van een te hoge bloedsuikerwaarde als deze waarde boven de 10 mmol per liter ligt. Symptomen die in dit geval op kunnen treden zijn een erge dorst, geregeld moeten plassen, een droge tong en vermoeidheid. Mochten kinderen te maken krijgen met een hyper dan kan dit ook gepaard gaan met buikpijn en een huilerige fase op de dag. Houd er rekening mee dat een ernstige hyper ervoor kan zorgen dat u tijdelijk wegvalt, verzuurt of in een zogenaamde non-ketotische coma raakt. Het verschil met een hypo is dat de symptomen van een hyper vaak veel meer op een geleidelijke manier op zullen treden.

Wat kan ik tegen een hyper doen?

Net als bij een hypo kunt u ook voor het voorkomen van een hyper een aantal stappen ondernemen. Zorg er bijvoorbeeld geregeld voor dat u de bloedglucose in uw lichaam controleert. Mocht u al in behandeling zijn bij een huisarts, dan is het erg belangrijk om de behandeling volgens de voorschriften af te maken en voldoende water te drinken. Ook voldoende beweging kan bijdragen aan het voorkomen van een hyper.