Hoe krijg je een te hoge bloedsuiker?

Er is op deze website veel te vinden over een lage bloedsuiker, maar even vervelend is het hebben van een te hoge bloedsuiker. Een te hoge bloedsuiker komt regelmatig voor bij diabetes patiënten maar ook mensen die hun normale eetpatroon niet goed bij houden of die juist een extreem eetpatroon hebben krijgen wel eens last van een niet normaal functionerende bloedspiegel. Eerder zijn hier al een aantal symptomen van aangewezen. Dit is bijvoorbeeld als je erg moe bent of als je heel erg misselijk bent. In dit laatste geval gaat de verhoogde bloedsuiker direct naar je maag, waar een misselijk gevoel van kan komen. Ook kan jeuk betekenen dat er sprake is van een te hoge bloedsuiker. Daarnaast kan je ook infecties krijgen van een te hoge bloedsuiker, als er niks mee gedaan wordt. Ook is lusteloosheid en het hebben van verschillende emoties een symptoom van een te hoge bloedsuiker. Gelukkig is het hebben van een te lage of te hoge bloedsuiker relatief makkelijk op te lossen. Echter is het wel goed om eens te kijken naar de oorzaken van een bloedsuiker die niet geheel goed loopt. In dit artikel is een korte samenvatting te vinden van de belangrijkste oorzaken van een te hoge bloedsuiker.

De belangrijkste oorzaken van een te hoge bloedsuiker

Een bloedspiegel die niet geheel juist is, heeft veel te maken met voeding. Je ziet vaak dat mensen die gevoelig zijn voor schommelingen in hun bloedsuiker last hebben van een verstoord eetpatroon. Dit heeft te maken met een normaal leefpatroon in het algemeen. Mensen die bijvoorbeeld diabetes hebben, zijn sneller gevoelig voor veranderingen in hun eetpatroon en kunnen ook minder goed tegen slaaptekort. Daarom is je leefpatroon al een heel belangrijk aspect van het hebben van een normale bloedspiegel. Daarnaast kunnen ook medicijnen een oorzaak zijn van een te hoge bloedspiegel. Ook lichamelijke activiteiten en spanning in het algemeen kan ervoor zorgen dat de bloedspiegel hogere waarden laat zien. Ook kan het hebben van een ziekte, zoals griep of verkoudheid, ervoor zorgen dat je bloedspiegel niet geheel goed is.

Hoe werkt dat dan?

Een hoge bloedsuiker komt bijvoorbeeld omdat je te veel suiker en koolhydraten eet of drinkt. Als je bijvoorbeeld 3 glazen cola drinkt, dan heb je vrij veel suiker in je lichaam gekregen. Dit kan een verhoogde bloedspiegel veroorzaken. Medicatie kan alleen een verhoogde bloedsuiker geven als het medicatie voor diabetes is. Als je deze medicatie te laat of te weinig neemt, is een hoge bloedspiegel een gevolg. Als je minder beweegt dan normaal, kan je ook een verhoogde bloedspiegel krijgen. Het lichaam moet zich dan aanpassen aan een vernieuwd niveau van beweging en reageert hierop door eerst de bloedspiegel omhoog te gooien. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van een verhoogde bloedspiegel. Je lichaam gaat zich dan richten op bepaalde dingen en wil deze in de war gooien, omdat je psychisch niet helemaal lekker in je vel zit. Een van de dingen die het lichaam in de war kan laten gooien, is je bloedspiegel.

Je kunt ook een verhoogde bloedspiegel krijgen van ziektes waarbij je koorts hebt, moet braken of diarree hebt. Dit komt omdat het bloed probeert het normale level van suiker op te nemen, terwijl dit niet kan omdat je veel moet overgeven en op deze manier voedsel kwijt raakt. Dit geldt ook voor koorts en diarree, daar verlies je vooral veel vocht waardoor de bloedspiegel relatief hoger lijkt, omdat het vocht het niet naar beneden kan krijgen. Ook het gebruik van medicatie die de bloedsuiker verhoogt is uiteraard een oorzaak van een verhoogde bloedspiegel.

Simpele tips voor bij een te hoge bloedsuiker

Als je denkt last te hebben van een te hoge bloedspiegel, dan is het goed om een aantal dingen in ogenschouw te nemen. Een goed eetpatroon is erg belangrijk. Probeer om een aantal uren wat te eten en probeer ook om dan gevarieerd te eten. Te veel suiker is niet goed, maar te weinig ook niet. Dit geldt ook voor het aantal koolhydraten dat je gaat eten. Je moet ook veel water drinken, en als je ziek bent probeer dan om bouillon te drinken zodat je in elk geval zouten binnen krijgt.