Hoe merk je dat je bloedsuiker niet op het juiste niveau is?

Bloedsuiker is één van de belangrijkste en makkelijkste manieren om te zien dat er iets niet helemaal goed is met het lichaam. Bloedsuiker die te laag of te hoog is geeft namelijk problematiek waar veel kleinere klachten vandaan komen. Als je bijvoorbeeld heel erg moe bent, zou dit kunnen komen door een te hoge bloedsuiker. Hoe herken ik wat en wat kan ik hier aan doen? Dit artikel probeert daar de antwoorden op te vinden. Het artikel is vooral interessant voor de mensen die diabetes hebben, omdat zij over het algemeen meer schommelingen in hun bloedsuiker kennen. Toch is het ook voor andere mensen interessant, omdat je hierdoor snel een kleine klacht zoals moeheid of duizeligheid kan wegnemen. Daarbij is kennis over jouw bloedsuiker essentieel.

Wat is bloedsuiker?

Bloedsuiker is het gehalte suiker dat in je bloed voorkomt. Het lichaam haalt uit voedsel wat we eten suikers en slaat dit voor een deel op in het bloed. Het is dus een systeem dat in dat opzicht ontregeld kan raken. Als je een tijdje niet eet, dan is er duidelijk te weinig suiker voor het bloed om op te slaan. Op dat moment gaat het lichaam hierop reageren. Hetzelfde geldt voor als je te veel suiker of andere voedingsstoffen binnen krijgt. Hier kan het lichaam ook op gaan reageren, omdat het systeem wederom in de war is. Het gehalte bloedsuiker is dus een goed systeem van het lichaam om ervoor te zorgen dat je altijd de juiste hoeveelheid suiker en glucose binnen krijgt. Een normale bloedsuikerspiegel kent een gehalte van tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l glucose. Bij de meeste mensen is dit gehalte altijd op dit niveau, bij diabetespatiënten is dit helaas niet altijd het geval.

De simpele symptomen van een te lage bloedsuiker

Als je te weinig suiker in je bloed hebt zitten, dan spreken we van een te lage bloedsuiker. Wat ‘te’ in dit opzicht is, is verschillend per persoon. De ene persoon kan beter tegen een tijdelijke verlaging van de bloedsuiker dan een ander persoon. De klachten zijn daarom niet altijd hetzelfde bij elk persoon. Gemiddeld kunnen we wel spreken over een aantal dingen die gebeuren bij een te lage bloedsuiker. Zo heb je logischerwijs vaak honger als je een lage bloedsuiker hebt. Dit komt omdat je lichaam eigenlijk schreeuwt om voedsel waar suiker in zit. Daarnaast kun je last krijgen van zweten, gapen, verwardheid, beven, tintelingen in de handen, hartkloppingen, wazig zien of hoofdpijn. De symptomen zijn hierbij verschillend per persoon. Dit hangt ook af van waar mensen hun zwakke punten zitten. Sommige mensen hebben snel last van wazig zien, sommige mensen krijgen sneller last van hoofdpijn. Als je last krijgt van je zwakke plekken, kunnen deze te relateren zijn aan een lage bloedsuiker. Voordeel is ook dat je dit dus relatief makkelijk kan verhelpen.

De simpele symptomen van een te hoge bloedsuiker

Als je te veel suiker in je bloed hebt, spreker we van een te hoge bloedsuiker. Ook hierbij is het weer verschillend persoon wat ‘te’ veel is. Sommige mensen kunnen vrij veel hebben, andere mensen hebben al snel last van een hoge bloedsuiker als ze eens iets meer hebben gegeten dan normaal. Een te hoge bloedsuiker ligt in elk geval boven de 8,0 mmol/l glucose. De klachten verschillen wederom weer per persoon, maar er zijn een aantal algemene dingen die gelinkt lijken te zijn aan een te hoge bloedsuiker. Zo is er sprake van erge vermoeidheid. Je voelt je een beetje lusteloos en wil het liefste even gaan liggen. Een ander symptoom van een te hoge bloedsuiker is het feit dat je erg misselijk kan worden. Hierbij slaat de hoge bloedsuiker in op de maag en voel je je niet lekker. Je kunt ook last hebben van psychische klachten, waarbij je emoties heel erg van hot naar her gaan. Het ene moment ben je heel vrolijk, het andere moment extreem verdrietig. Een ander symptoom is dat je veel naar het toilet moet gaan om te plassen en dat je erg veel dorst hebt. Je kunt ook last krijgen van jeuk en infecties in extreme gevallen.

Met deze simpele symptomen is het goed om eens na te gaan of je iets moet laten staan of dat je even iets moet eten. Het is vaak de simpele oplossing voor een misselijkheid, hoofdpijn of extreme honger.